Theatersport

Wedstrijden

tableauTheatersport is een vorm van theater waarbij twee teams – vaak van verschillende verenigingen – in de vorm van een wedstrijd om beurten korte scènes improviseren. Hierdoor is een theatersportwedstrijd soms grappig, dan weer ontroerend en een andere keer weer volkomen gestoord. Bij theatersport draagt het publiek suggesties aan waar de spelers hun spel op baseren. Dit kan een omgeving zijn, een relatie tussen spelers of een emotie.

Een presentator leidt de avond in goede banen. Nadat een team een scène heeft gespeeld beoordelen de rechters de scène op techniek, inhoud en amusement. Daarna mag het publiek een oordeel vellen. Tijdens een scène kan het publiek rozen gooien om bewondering voor de spelers te laten blijken. Wie het niet eens is met het oordeel van de rechters, kan dit uiten door natte sponzen naar hen te gooien.

Ontstaan

Theatersport werd zo’n veertig jaar geleden in Canada ontwikkeld door acteur en regisseur Keith Johnstone, die zocht naar een manier om acteurs over hun plankenkoorts heen te helpen. Met zijn oefeningen en spelvormen trainden acteurs hun spontaniteit, positiviteit, spelplezier, samenwerking en hulpvaardigheid. Een van de spelvormen, theatersport, bleek heel geschikt als avondvullend amusement voor publiek.

 

Jongeren

Er zijn ook theatersportcursussen voor jongeren. Voor de groepsbinding, als training in sociale vaardigheden of gewoon, voor de lol. Kijk bijvoorbeeld hier. Ook TarTrek gaat in de toekomst mogelijk meer doen met theatersport voor kids.

theatersportkidsillustratie

Deze illustratie werd gemaakt door Ilse van der Vliet (10 jaar). Je kunt meer van haar tekeningen bewonderen op www.gedachte-kracht.nl.