Skip to main content
 

Improvisatie

Improvisatietheater

Een improvisatie-voorstelling is een nog niet geschreven toneelstuk of musical. De voorstelling bestaat uit scènes die op het toneel voor het publiek worden geïmproviseerd. Dit publiek speelt een actieve rol in de totstandkoming van de scènes.

Mensen uit het publiek mogen namelijk suggesties geven voor de scènes, zoals locaties, emoties, relaties, gebeurtenissen en karakters. Een pianist zorgt voor de muzikale begeleiding. Het resultaat is een toneelspel dat voor zowel het publiek als de spelers verrassend is. De basis van deze techniek is eenvoudig:

“Wees niet voorzichtig, kijk niet uit en bij twijfel… DOEN!”

Vormen van improvisatie

TarTrek speelt verschillende vormen van improvisatietheater. De meest gespeelde vorm is theatersportDat is een zogenaamde korte vorm. Deze bevat diverse korte spelvormen zoals bekend van de Lama’s. Het is de meest toegankelijke vorm van improvisatie, vandaar dat in onze beginnerscursus een jaar lang vooral deze vorm aan bod komt.

Daarnaast speelt TarTrek diverse lange vormen, zoals:

Bij deze lange vormen worden geïmproviseerde scènes aaneengeregen tot een al dan niet samenhangend verhaal.

Theatersport

Theatersport is een vorm van theater waarbij twee teams – vaak van verschillende verenigingen – in de vorm van een wedstrijd om beurten korte scènes improviseren. Hierdoor is een theatersportwedstrijd soms grappig, dan weer ontroerend en een andere keer weer volkomen gestoord. Bij theatersport draagt het publiek suggesties aan waar de spelers hun spel op baseren. Dit kan een omgeving zijn, een relatie tussen spelers of een emotie.

Een presentator leidt de avond in goede banen. Nadat een team een scène heeft gespeeld beoordelen de rechters de scène op techniek, inhoud en amusement. Daarna mag het publiek een oordeel vellen. Tijdens een scène kan het publiek rozen gooien om bewondering voor de spelers te laten blijken. Wie het niet eens is met het oordeel van de rechters, kan dit uiten door natte sponzen naar hen te gooien.

Workshop improviseren

Wil jij eens improviseren met familie, vrienden of collega’s? Dan kun je onze trainers inhuren om een workshop te verzorgen.

Lees meer

Ontstaan

Theatersport werd zo’n veertig jaar geleden in Canada ontwikkeld door acteur en regisseur Keith Johnstone die zocht naar een manier om acteurs over hun plankenkoorts heen te helpen. Met zijn oefeningen en spelvormen trainden acteurs hun spontaniteit, positiviteit, spelplezier, samenwerking en hulpvaardigheid. Een van de spelvormen, theatersport, bleek heel geschikt als avondvullend amusement voor publiek.

Kaarten reserveren

Wil je een kaartje reserveren voor een voorstelling van TarTrek? Dat kan natuurlijk.

Reserveer

Ontvang onze nieuwsbrief

Wil je elke maand onze nieuwsbrief ontvangen met veel informatie over ons maar natuurlijk ook over alles wat er gebeurt in impro-land.

Inschrijven

Waar zijn de voorstellingen?

Circus Hakim
Korte Verspronckweg 7-9
2023 BS Haarlem

Route

Laatste nieuwtjes